مدل سازي معادلات ساختاري و انتخاب رویکرد PLS

مدل سازی معادلات ساختاری چیست؟

مدل سازي معادلات ساختاري يکي از انواع روش هاي آماري است که ابزاري در دست محققين جهت بررسي ارتباط ميان چندين متغير در يک مدل فراهم مي سازد. علت نام گذاري اين روش به SEM به دو دليل است:

روابط ميان متغيرها در اين روش با استفاده از يک سري معادلات ساختار يافته تجزيه و تحليل مي شوند.

اين معادلات ساختار يافته در قالب مدل هايي ترسيم مي شوند که به محقق امکان مفهوم سازي تئوري هاي پژوهش را با استفاده از داده ها مي دهد.

مهمترین دلایل استفاده از مدل سازي معادلات ساختاري

يکي از مهمترين دلايل استفاده محققين و پژوهشگران از اين روش اين است که مدل سازي معادلات ساختاري، روشي کامل و جامع براي آزمودن تئوري هاي يک تحقيق است.

دليل ديگر لحاظ نمودن خطاي اندازه گيري توسط اين روش است که به محقق اجازه مي دهد تا تجزيه و تحليل داده هاي خود را با احتساب خطاي اندازه گيري گزارش دهد. پژوهشگران از اين روش براي آزمودن روابط  پيچيده ميان متغيرهاي پنهان و مشاهده شده و همچنين ميان چند متغير پنهان استفاده مي کنند. اين روش ساختار روابط دروني را در مجموعه اي از معادلات آزمايش مي کند. اين معادلات همه روابط ميان سازه هايي را که در تحليل وجود دارند ترسيم مي کنند. سازه ها همان متغيرهاي مکنون هستند که چند متغير مشاهده شده آنها را برآورد کنند.

اهميت و مزیت مدل سازي در SEM

يکي از مهمترين مراحل تحليل داده ها در SEM، ساخت مدل است. مدل سازي روش مناسبي براي بررسي روابط ميان متغيرهاي مکنون است که توسط متغيرهاي مشاهده شده سنجيده مي شوند.

مزيت اصلي مدل سازي در اين است که معادلات ساختاريافته ميان متغيرها را در قالب مدل هايي بررسي مي سازد. وقتي مدل توسط محقق ساخته شد، وي برازش آن را بر اساس داده هايي که نمونه آماري در پاسخ به سوالات ابزار اندازه گيري داده اند،‌ بررسي مي نمايد. اولين وظيفه محقق در اين فرايند تعيين تناسب بين مدل برآمده از نظريه هاي پيشين با داده هاي جمع آوري شده از نمونه هاي آماري پژوهش است. از آنجايي که به دست آمدن يک تناسب کامل بين تئوري و داده ها به سختي ممکن است، هميشه مقداري تفاوت ميان اين دو جود دارد. اين ميزان تفاوت در SEM با پس ماند نشان داده مي شود.

انتخاب رويکرد مناسب معادلات ساختاري براي تحليل داده ها

حال اين موضوع مطرح است که محققي که قصد استفاده از معادلات ساختاري را دارد بهتر است از کدام نسل براي تحليل داده هاي خود استفاده کند. به بيان ديگر با استفاده از کداميک از رويکردهاي SEM،‌ نتايج تحليل داده ها صحيح و معتبر است.

معيارهاي انتخاب رويکرد PLS براي معادلات ساختاري (SEM)

معیار اول

1- اولين معيار براي انتخاب روش هاي PLS وجود متغيرهاي پنهان با شاخص هاي سازنده در مدل پژوهش است. چنانچه مدل محقق حاوي اين دسته از متغيرها باشند، وي مجبور به استفاده از روش PLS   است زيرا در رويکردهاي نسل اول چنين قابليتي تعريف نشده و متعاقبا نرم افزارهايي مانند LISREL    و AMOS    نيز ناتوان در ترسيم سازه ها با شاخص هاي سازنده مي باشند.

معیار دوم

2- معيار دوم به وجود متغيرهاي پنهان مرتبه دوم به بالا در مدل پژوهش مربوطه است. اين نوع متغيرها زماني استفاده مي شوند که محقق يک متغير پنهان را در بيش از دو سطح به کار برد. در اين صورت بهتر است که وي از روش   PLS استفاده کند.

معیار سوم

3- معيار سوم آشکارترين معيار انتخاب روش  PLS براي تحليل داده هاست. فرآيند انجام تحليل داده ها در روش   PLS و نرم افزارهاي مربوطه مثل Smart PLS    به گونه اي طراحي شده است که حساسيت به حجم نمونه به حداقل برسد. به همين ترتيب نرمال بودن توزيع داده ها نيز مانعي براي استفاده از PLS   محسوب نمي شود در حاليل که يکي از پيش شرطهاي استفاده از روش هاي نسل اول، نرمال بودن توزيع داده هاست.

معیار چهارم

4- معيار چهارم اشاره به مدل (مدل مفهومي) دارد که براي طرح فرضيه هاي خود از آن استفاده نموده است. اگر اين مدل در مراحل اوليه توسعه باشد بدين معني که با تازگي معرفي شده و متعاقبا تئوري هاي پيشين زيادي براي تاييد آن وجود نداشته باشد، محقق بهتر است که از روش PLS براي تحليل اين مدل استفاده کند. روش هاي نسل اول که نقطه قوت آنها در تاييد مدل با استفاده از معيارهاي برازش مدل است، بيشتر در تحليل مدلهايي به کار مي روند که نظريات پيشين براي تأييد آنها به وفور موجود باشد ( مدل در مرحله بلوغ باشد) و محقق قصد بررسي تأييد اين نوع مدل ها در جامعه آماري مورد نظر خود را داشته باشد.

 

 

 

5/5 - (13 امتیاز)
با استفاده از بخش نظرات در انتهای صفحات سایت، می توانید سوالات و نظرات خود را پیرامون آن مطلب درج نمایید یا اینکه نظرات سایر دانش پژوهان را بخوانید. برای جستجو میان کامنتها از Ctrl + f استفاده نمایید. ضمنا از طریق ایمیل از پاسخ ما به سوال خود مطلع خواهید شد. دوستانی که اطلاعات فنی دارند، لطفا به سوالات پاسخ دیگران دهند (لینک درج نشود).

سيد مجتبي فرشچي

کارشناسی ارشد خود را در رشته آمار، گرایش اقتصادی-اجتماعی از دانشگاه شهید بهشتی تهران گرفته ام. به عنوان مدیریت این مجموعه دانش محور، مایلم با کیفیت ترین خدمات را در زمینه مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart Pls به محققان و دانشجویان کشور ارائه نماییم.

نوشته های مشابه

‫33 دیدگاه ها

    1. سلام؛ در سایت به منو خدمات، تحلیل pls فصل 4 پایان نامه مراجعه و صفحه برآورد قیمت و هزینه تحلیل pls را ببینید. یا اینکه اینجا را کلیک کنید: برآورد هزینه تحلیل pls
      البته برای برآورد دقیق لازم است با ما ارتباط ایمیلی یا پیام رسانی گرفته و پرسشنامه و پروپوزال و مدل و فرضیات را بفرستید تا بررسی و قیمت و زمان اعلام کنیم

  1. در مدل سازی با معادلات ساختاری دو پرسش داشتم .
    اول اینکه ایا ازمون های ناپارامتریک توسط spss بایستی انجام شود ؟
    دوم اینکه الفای کرونباخ برای مولفه های پرسشنامه نیز باید مورد بررسی قرار بگیرد ؟
    ( با این فرض که مدل ما مدل تکوینی است )

    1. سلام. بله آزمون هاي ناپارامتريک بايد با اس پي اس اس انجام شود. چون نرم افزار معادلات ساختاري اين امکان را ندارد.
      اگر در پرسشنامه از طيف ليکرت استفاده شده است، بايد حتما پايايي تاييد شود تا بتوان بقيه مراحل تحليل را انجام داد.

  2. با سلام. سوال من اینست که تفاوت بین رویکردهای measurment و relationship در معادلات ساختاری چیست؟
    ارور ترم ها را در پی ال اس چگونه باید محاسبه کرد؟ و اگر از پرسشنامه برای بررسی وضع موجود استفاده شده باشد، آیا در محاسبات و تخمین هایی که توسط پی ال اس انجام میشود مقادیری بهتر از میانگین ساده مولفه های حاضر در پرسشنامه برای مقایسه بین آنها وجود دارد یا نه؟
    از پاسخ های شما سپاسگزارم.

    1. سلام. مدل اندازه گیری به بررسی روابط بین هر متغیربا سوالات مربوط به اون متغیر می پردازد و با بررسی بارهای عاملی،پایایی، پایایی ترکیبی و روایی همگرا و واگرا این کار انجام می شود. و مدل ساختاری روابط بین متغیرهای مکنون رو از طریق بررسی ضرایب معناداری ، مقادیر Rو… بررسی میکند.مقادیر بارهای عاملی ، مقادیر R2 و …معیارهایی هستند که بعنوان جایگزین میانگین می شود استفاده کرد. مقادیر خطاها در خروجی نرم افزار قابل مشاهده هست.

    1. سلام. خير ضرورتي ندارد. چون اين نرم افزار هم براي داده هاي نرمال و هم غير نرمال مناسب مي باشد.

  3. سلام و خسته نباشید
    آیا راه حلی برای افزایش دادن بار عاملی در PLS وجود دارد؟ من تعداد خیلی از سوالاتم به خاطر بار عاملی پایین تر از 0.4 حذف شدن و به خاطر همین پایایی (آلفای کرونباخ و CR و AVE) خیلی پایین آمده. آیا راه حلی وجود دارد برای رفع این مشکل؟
    با تشکر از سایت خوبتون

    1. سلام. خیر. راه حل خاصی ندارد
      باید پرسشنامه را اصلاح کرده و مجدد داده جمع آوری کنید.
      خواهش.

      1. خیلی ممنون از پاسختون، اگر روایی همگرا داشته باشه اما واگرا نه چی کار باید بکنیم؟

  4. سلام وقت بخیر ببخشید شما میتونید مسیری که برای بدست آوردن روایی همگرا و واگرا و پایایی مرکب در نرم افزار spss رو به من بگید و من رو در این زمینه راهنمایی کنید
    با تشکر

    1. سلام. نرم افزار اس پی اس اس روایی همگرا و واگرا و پایایی مرکب را انجام نمی دهد.
      برای موارد فوق باید از نرم افزار معادلات ساختاری نظیر اسمارت پی ال اس استفاده کنید

  5. با سلام
    من برای کار پایان نامه ام از روش گراندد تئوری استفاده کردم و به یک مدل رسیدم و روابط بین متغیرها رو از طریق اطلس تی مشخص کردم . می خواستم ببینم آیا برای تست کردن مدل در جامعه آماری می تونم از نرم افزار pls استفاده کنم . آیا برای تحلیل اطلاعات از طریق نرم افزار pls طراحی پرسشنامه خاصی دارد یا همان پرسشنامه های کمی که مثلا از طیف لیکرت استفاده می کندمی تواند اطلاعات لازم برای تحلیل توسط این نرم افزار را فراهم کند
    با احترام

    1. سلام. بله می توان از پی ال اس استفاده کرد.
      منتها پرسشنامه باید طوری طراحی شود که تمام متغیرهای درون مدل با سوالات پرسشنامه و طیف لیکرت سنجیده شود.

  6. با سلام سوالی داشتم
    در معادلات ساختاری تعدادگویه های پرسشنامه چند تا می باشد

  7. سلام جناب آقای فرشچی
    اگر در برخی از مسیرها ضریب R2 در حد ضعیف تفسیر شود چه تحلیلی می توان استنتاج کرد؟
    اگر در برخی مسیرها Q2 منفی باشد چه تحلیلی دارد؟

    1. سلام. اگر شاخص R2 و Q2 پایین یا منفی باشد یعنی مدل ساختاری برازش مناسب ندارد.

  8. سلام
    آیا در مدل یابی معادلات ساختاری در پایان نامه های روانشناسی باید همه متغیرهای استفاده شده، مربوط به یک نظریه باشد؟ یا محدودیتی وجود ندارد و میشود ترکیبی از چند نظریه باشد؟

    1. سلام. بستگی به مدل مفهومی شما دارد. نرم افزار های معادلات ساختاری مدل مفهومی را برازش می کند.
      طراحی و ارائه مدل مفهومی کاملا تخصصی است و بر اساس مبانی نظری می باشد.
      البته یک نکته ی قابل ذکر این است که اگر طیف پاسخ متغیرها به هم نزدیک تر باشد مدل برازش بهتری خواهد داشت.

  9. با سلام در کدام آزمون معین میشود که بین سازه های متغیر برون زا همبستگی نباشد؟ و اینکه همبستگی بین سازه های متغیر درون زا بلامانع است؟ آیا ازمون بتا اینکار را انجام میدهد

    1. سلام. از خروجی می توانید همبستگی بین متغیرهای را بررسی کنید. ولی همبستگی بین متغیرهای آشکار در نرم افزار گزارش نمیشه. برای بررسی مدل در نرم افزار معادلات ساختاری اصلا داشتن یا نداشتن همبستگی شرط نیست ولی اگر بین متغیرهای مستقل همبستگی کمتری وجود داشته باشه مدل برازش مناسب تری میده.

  10. با سلام
    من در پایان نامه از پی ال اس استفاده کردم با توجه به اینکه اماره تی برای چندتا متغیرم ۱.۸۰ هست ایا میتونم سطح اطمینان ۹۰درصد برای تایید فرصیه هام در نظر بگیرم و برای بقیع متغیرها ک اماره تی بالاتر از ۱.۹۶هست سطح اطمینان ۹۵درصد برای تایید فرضیه ها در نظر بگیرم

    1. سلام. این کار معمول و عرف نیست و می تواند نشان نقطه ضعف پژوهش شما باشد. در بهترین حالت بعد از مشورت با استاد اقدام نمایید.
      در 98 درصد پژوهش ها سطح اطمینان را 95 درصد می گیرند.

  11. سلام وقت بخیر سوالی داشتم خدمتتون.
    اگر متغیرهای مدل خودشون از چندین ابعاد ساخته بشن، ترسیم مدل و تست فرضیه چگونه است؟؟
    مثلا فرض کنید متغیر عملکرد سازمانی از سع بعد a و b و c تشکیل شده است.
    برای هر بعد هم یک گویه طراحی شده است.
    الان من برای تست فرضیه متغیرهایی که ابعاد دارن باید چگونه عمل کنم؟؟
    فرض کنید که میخوام تاثیر عملکرد سازمانی رو که از سه بعد a ، b ، c تشکیل شده است رو بر سوداوری بسنجم. و نمیخانم تاثیر ابعادش رو بر سوداوری بسنجم.
    این چطور انجام میشه؟؟؟ در مدل باید ابعاد رو به متغیر بچسبونم؟؟ یا ابعاد رو در نظر نگیرم و گویه ها رو بچسبونم به متغیر ؟؟
    با تشکر.

    1. سلام. وقت تون به خیر. مدل بر اساس فرضیات و اهداف ترسیم میشه. اگر تاثیر ابعاد رو نمیخاین فقط متغیر اصلی رو وارد مدل کنید. می تونید ابعاد رو به متغیر اصلی وصل کنید می تونید سوالات رو وصل کنید. نتیجه خیلی فرق نمی کنه.

  12. سلام وقتتون بخیر ببخشید دو سوال در خصوص متغیر تعدیل کننده داشتم
    1)ضریب متغیر تعدیل کننده از نظر مثبت و منفی بودن مهم هست؟یا فقط معنی
    دار بودن مهم؟
    2)اگر متغیر تعدیلگر نوآوری باز با ضریب مثبت بر رابطه منفی و معکوس بین
    تنبلی سازمانی و پویای سازمانی وارد بشه آنگاه این رابطه منفی رو از طریق
    کاهش ضریب بتا این رابطه تعدیل میکنه؟ این یعنی رابطه تقویت میشه؟ اگر
    تقویت نمیشه چرا تعدیلگر مثبت امده
    با تشکر

    1. سلام و وقت بخیر. مثبت و منفی بودن نشان دهنده افزایش و کاهش اثر تعدیلگری هست. اگر منفی باشه اثر متغیر مستقل رو بر وابسته (مثبت یا منفی) کاهش میده و اگر مثبت باشه اثر متغیر مستقل بر وابسته (مثبت یا منفی) رو افزایش میده

  13. سلام. مدل مرحله دوم را در اسمارت چطور میتونم ران کنم؟ تاثیر یک سری از عوامل بر روی استعدادیابی ورزشی

  14. سلام و درود
    شب خوش
    سه تا سوال در موردsmart pls داشتم ممنون میشم راهنمایی بفرمائید
    اولا در بوت استرپ گاهی تفاوت زیادی بین
    original sample, mean sample
    وجود داره کدومش باید گزارش بشه؟
    دوم اینکه در بوت استرپ در قسمت نوع تست، چه موقع باید از تست یک راهه و چه موقع از دو راهه باید استفاده کنیم؟
    و سوم اینکه کلا در مدل ساختاری با متغیر میانجی، چه شاخص هایی باید گزارش بشه و آیا جدول کاملی در مورد مقادیر مطلوب وجود داره؟
    پیشاپیش از راهنمایی تون سپاسگزارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

0
    0
    سبد خرید شما
    سبد خرید شما خالی استرفتن به فروشگاه